T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ESKİŞEHİR / SEYİTGAZİ - Eti Maden Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi

İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Nazmi Avcı, Okulumuzda Yeşilay Haftası Etkinliklerine Katıldı

Eti Maden MTAL, öğrencilere sağlıklı yaşam bilincini aşılamak amacıyla Yeşilay Haftası etkinliğine ev sahipliği yaptı. Etkinliğe, İlçe Milli Eğitim Müdürü Nazmi Avcı da katılarak destek verdi. Öğrenciler, sigara ve madde bağımlılığıyla mücadele konularında bilinçlendirildi. Avcı, gençleri sağlıklı ve bilinçli bir yaşam sürmeye teşvik eden konuşmasıyla etkinliğe katkıda bulundu. Okul yönetimi ve öğrenciler, Yeşilay Haftası kapsamında düzenlenen etkinliklerle toplumsal farkındalığı artırmayı hedefliyor.

HAFTANIN ANLAM, ÖNEM VE TARİHÇESİ

 

     İnsan sağlığına zararlı ve insan yaşamını olumsuz yönde altüst eden alkollü içkiler, sigara ve öteki keyif verici maddeler toplumsal ahlâkımızı ve ulusal varlığımızı zedeleyerek, tehlikeye atmaktaydı. Yeşilay, bu tehlikeye karşı 5 Mart 1920’de yurdumuzda "Hilal-i Ahdar" adıyla kurulmuştur. Yeşilay'ın kurulduğu 1 - 7 Mart tarihleri ülkemizde Yeşilay haftası olarak kutlanmaktadır.

     "Hilal-i Ahdar" ismi daha sonra "Yeşil Hilal" ve "Yeşilay" olarak değiştirilmiş, 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhurbaşkanlığı, İsmet İnönü'nün Başbakanlığında, Bakanlar Kurulu kararıyla Yeşilay'a "Kamu Yararına Çalışan Dernek Statüsü" verilmiştir. 

     Kuruluşundan günümüze bağımlılık türleri arttıkça Yeşilay'ın da tüzüğünde çalışma alanları çeşitlenmiş, alkolden sonra sigara, uyuşturucu madde, kumar ve yakın tarihte teknoloji bağımlılığı Yeşilay'ın mücadele alanına dahil olmuştur.

     Yeşilayın amacı; insanların içki, uyuşturucu maddeler ve sigaraya alışmalarını önlemek, bunları kullanmayı alışkanlık haline getirenleri kurtarmaktır.

     İçki ve uyuşturucu maddeler bireylerin kişiliklerini olumsuz yönde etkilediği gibi, toplumumuzun temelini oluşturan aileyi de her türlü kötülük ve olumsuzluklarla karşı karşıya bırakır. Aileler yoksullaşır, dağılır, parçalanır ve sefalete düşer. İçki ve uyuşturucu maddelerin en büyük kötü sonuçlarından biri de, içki ve uyuşturucu madde kullanan anne ve babaların çocuklarında beden ya da zekâ yönünden önemli sakatlıkların oluşmasıdır.  

      Kısaca içki ve uyuşturucu maddeler insan ve toplum için gizli ve sinsi bir düşmandır. İşte bu düşmanla savaşma görevini yurdumuzda “YEŞİLAY” üstlenmiştir. Mart ayının 1-7 günleri arası Yeşilay Haftası olarak kabul edilmiştir. Hafta boyunca başta okullarımız olmak üzere toplumun her kesiminde basın-yayın ve öteki organlarda çalışmalar yapılır.

Bu kapsamda 7.3.2024 tarihinde Eti Maden Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Yeşilay haftası kutlanmistir

 

08-03-202408-03-202408-03-202408-03-202408-03-202408-03-202408-03-202408-03-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 08.03.2024 - Güncelleme: 08.03.2024 03:52 - Görüntülenme: 44
  Beğen | 0  kişi beğendi